bojler bekötés

Ariston bojler beszerelése + video

Mint minden elektromos szerkezet, az Ariston villanybojler bekötése is szakképzett villanyszerelőt igényel. Minden otthoni barkácsolás élteveszélyes lehet.

Angol nyelvű hivatalos bekötési útmutató: https://www.aristonconnections.co.uk/resource/file/598C192329A16.pdf

Hogyan kell eltávolítani a régi vízmelegítőt

Ezekkel a tippekkel gyorsabban és könnyebben fog menni a munka:

Mérje meg a régi vízmelegítő magasságát, és vásároljon egy ugyanolyan magas újat, hogy ne kelljen változtatnia a víz-, gáz- vagy elektromos vezetékek hosszán.

A régi vízmelegítők leeresztőszelepe gyakran eltömődik. Ha a víz lassan folyik le, legyen türelmes. VIGYÁZAT: Forró a vízforraló! TIPP: Kapcsolja ki a vízmelegítőt két órával korábban, hogy a víz lehűljön.

A vízmelegítők körülbelül 70-80 kilót nyomnak. Szüksége lesz egy erős segítőre vagy egy talicskára, amikor a régit kiviszi, az újat pedig betolja.

Mielőtt belevágna, vásárolja meg az itt bemutatott szerszámokat és anyagokat egy vízvezeték- vagy barkácsáruházban vagy egy otthoni központban. Ellenőrizze a vízellátó csövek méretét, és vásárolja meg a megfelelő méretű szerelvényeket. Ha minden kéznél van, négy-hat órára lesz szüksége a munka elvégzéséhez (feltéve, hogy nem lesznek nagy buktatók!).

A hőmérséklet- és nyomáscsökkentő szelep egy biztonsági berendezés, amely korlátozza a tartály nyomását, és megakadályozza, hogy felrobbanjon. Minden telepítéshez új szelepet kell mellékelni. Ahhoz, hogy a szelep megfelelően működjön, az ürítőcsövet szabadon kell tartani.

Az erősen mineralizált vízzel rendelkező régiókban, vagy ahol a helyi előírások előírják, használjon 3/4 hüvelykes műanyag bélésű csatlakozóelemeket  a különböző fémek, általában rézcsövek acéltartályhoz való csatlakoztatásához. Ez lassítja a korróziót.

A vízvezetékek csatlakoztatásakor forrassza meg a rézszerelvényeket, mielőtt a tartályhoz csavarja őket, így nem melegíti fel magát a tartályt forrasztás közben.

Használjon „csúszós” csatlakozókat a régi és az új vezetékek összekötéséhez. A hagyományos csatlakozókkal ellentétben ezeknek nincs belső ütközőjük. Felcsúsztathatja őket, igazíthatja a rézcsöveket, majd visszacsúsztathatja őket, és a kötés fölött középre helyezheti őket.

A tartályon lévő új be- és kivezetések nem mindig egy vonalban vannak a régi tápvezetékekkel. Szükség esetén forrasszon be egy pár 45 fokos szerelvényt az egyes vezetékek eltolásához. Ha már itt tartunk, cserélje ki a régi elzárószelepet is egy új golyóscsapra. A szellőző átmérőjét a vízmelegítő hőteljesítményének megfelelően méretezik. Előfordulhat, hogy növelnie vagy csökkentenie kell a szellőzőnyílás méretét a legjobb huzat biztosítása érdekében.

FIGYELMEZTETÉS: Ha nem biztos abban, hogy a kéménye béléssel rendelkezik-e, kérdezze meg a vízvezeték-ellenőrét.

A gázcsatlakozásokat tömör acélcsővel vagy lágyrézből készült, karimás szerelvényekkel ellátott lágyrézcsővel  végezze el. Mindkettő megbízhatóbb és olcsóbb, mint a rugalmas rozsdamentes acél csatlakozók, amelyek nem mindig engedélyezettek. Ugyanezen okok miatt használjon inkább merev rézből készült, mint hajlékony rézből készült vízvezetékeket.

Ha a vízmelegítő cseréjét olyan helyen helyezi el, ahol a szivárgás kárt okozhat a padlóban vagy a ház más részeiben, helyezzen alá egy engedélyezett méretű tálat (gázüzemű vízmelegítők esetén fémből). A serpenyőnek rendelkeznie kell egy lefolyócsővel, amely a ház lefolyójába vagy más jóváhagyott helyre (ahol engedélyezett, a szabadban) vezet. A hőmérséklet- és nyomáscsökkentő szelep leeresztőcsövének szintén a lefolyóba kell vezetnie, ha a szivárgás károsítaná a padlót. Ha a vezetés nehézkes, beszélje meg a lehetőségeket a helyi vízvezeték-ellenőrrel.

Ha földrengésveszélyes területen él, rögzítse a vízmelegítőt a falhoz speciális hevederekkel. A vízvezeték-felügyelő megmondja, hogy szükség van-e rájuk.

A leforrázás elkerülése érdekében állítsa be az új vízhőmérsékletet legfeljebb 40-50 fokosra.