meghibásodás

Jobb, ha tudod, mi utal a DSG váltó meghibásodására

A DSG váltó több szempontból is emeli a vezetési élményt, hiszen a váltás jóval gyorsabb, az erőátvitel hatásfoka is jobb és a vezetés is egyszerűbbé válik, mint a hagyományos váltók esetében. A duplakuplungos automata váltó a kézi kapcsolásnál és a klasszikus automata váltóknál is optimálisabb megoldásnak számít.

Tipikus DSG váltó hibák

Sajnos, ahogy az autó többi alkatrésze, idővel a DSG váltó is elromlik. A korszerű diagnosztikai eszközök segítségével hamar ki lehet deríteni, hogy baj van, de bizonyos jelek is előrevetítik a meghibásodás tényét. A szervizekben jellemzően a Volkswagen, Skoda, Seat és Audi márka fordul meg rendszeresen DSG váltó hibával, így, ha ilyen márkájú autód van, akkor jobb, ha tudod, hogy milyen jelek utalnak a problémára.

A 06300, P189C és P17BF hibakódok arra utalnak, hogy a sebességváltó hidraulika egységében nyomásveszteség van. Ennek oka általában a hidraulikaházban keletkezett törés vagy repedés. A megoldást a nyomástartó akkumulátor cseréje és az öntvényház javítóbetéttel való rögzítése jelenti. Emellett a DSG váltó olajat is ki kell cserélni. Ennek kapcsán a dsgjavitas.hu weboldalon olvashatsz bővebb információkat, ahol többek közt elérhetőséget is találsz.

Honnan lehet tudni, hogy baj van?

A legegyszerűbben onnan derül ki, hogy a DSG váltóval valami nem stimmel, hogy az autó diagnosztika ezt jelzi. Azonban, ha szeretnénk megbizonyosodni róla, hogy valóban az alkatrésszel van gond, akkor érdemes figyelni az olyan jelekre, mint a kimaradó sebességfokozatok vagy a váltóból hallható furcsa csörgő, búgó zajok. Tanulóvezető korban sokan átélik, hogy induláskor az autó rángat. Ha szó szerint felelevenedik benned az emlék, mert az autód tényleg rángat induláskor, akkor az egy újabb figyelmeztető jel, hogy valami nem nincs rendben. 

Csere vagy javítás?

Az új alkatrész megvásárlásához nagyon mélyen a zsebedbe kell nyúlnod, ezért jobb megoldás lehet a javítás. Főleg azért, mert a jellemző típusok esetében visszatérő problémáról van szó, ezért csak idő kérdése lenne, hogy az új alkatrész is megadja magát és a már tapasztalt gondok újra előjöjjenek. Ha a javítás mellett teszed le voksod, akkor az alkatrész jobb minőségű lesz, így nem kell attól tartanod, hogy a hiba újból megismétlődik. A DSG váltó javítás profi szervizt igényel.