autószerelés

Szerszámok autószereléshez: mire lesz szükségem?

Igaz, hogy nem mindenki születik autószerelőnek, azonban szinte mindenkiben megvan a képesség, hogy kisebb vagy nagyobb hibákat megjavítson. Ennek akkor van nagy haszna, ha saját autónkat kellene egy kicsit ráncba szedni, hiszen karbantartás és javítás esetén nem feltétlenül túl olcsó mulatság mindenért szervizbe vinni a kocsit. Ehhez azonban alapvető és minőségi szerszámokra van szükség, amivel minden fontos műveletet elvégezhetünk.

Ebben a cikkben a legfontosabb eszközöket mutatjuk be, amelyek nélkül nincs otthoni autószerelés.

Tényleg megtudjuk szerelni egymagunk az autót?

Az tény, hogy nem mindenki ért hozzá teljes mértékben, de az alap dolgokkal szinte bárki elboldogul. Ehhez csak megfelelő eszközökre van szükség, de, hogy melyek ezek? A Profibarkács weboldalán ennek is utána járhatsz. Legyen szó olajcseréről, motorfelújításról, esetleg a fék javításáról, ezekhez mind külön kellékre van szükség, amiknek köszönhetően hatékonyan és gyorsan oldhatjuk meg a problémát.

Az autó javításához alkalmazott leggyakoribb eszközök közül vannak olyan darabok, amik talán mindenki műhelyében megtalálhatóak, mint a csavarhúzó vagy éppen a kalapács, a fogó, illetve a villáskulcs. Ezek azonban nem elegendőek ahhoz, hogy például kereket cseréljük, vagy megmérjünk például az olajszintet. Mindenképpen szét kell nézni a többi szerszám között is, mint az emelők, a fogók, a mérőeszközök, valamint a biztosítékok, a megszakítók vagy éppen a bilincsek. Természetesen akadnak ezeknél jóval összetettebb és persze specifikusabb darabok is, mint a lézeres mérőeszközök, vagy éppen a szkennerek, de ezek már inkább a profi szakemberek számára jöhetnek jól.

Szerszámok autószereléshez, amikkel bárki elboldogulhat

Az egyik legfontosabb kétségkívül az autóemelő, aminek hála pillanatok alatt feljebb emelhetjük a gépjárművet, így rálátást kapunk arra, hogy mi a probléma forrása. Tulajdonképpen minden autótulajdonos garázsában ajánlott kellék, hiszen bár nem minden nap használjuk, azért adódhatnak olyan feladatok, mint például a kerékcsere, amihez elengedhetetlennek bizonyul. Nemcsak a saját biztonságunk érdekében jó, ha van belőle otthon egy megbízható és minőségi darab, hanem a járműnek is lényeges, hiszen sok esetben az autóban is kárt okozhatunk, ha nem a megfelelő célszerszámot használjuk.

További fontos szerszám a csapágylehúzó, ami minden gép javításánál hasznos eszköz lehet a barkácsolók és az ezermesterek műhelyében. Ugyanígy nélkülözhetetlen tartozéka az autószervizeknek, hiszen ennek köszönhetően többé nem okoz problémát a csapágy eltávolítása, de még maga a csapágy sem sérül meg. A leszerelés veszélyes feladat, a külső gyűrű ugyanis könnyedén lerepülhet a helyéről, így nagyon fontos, hogy a művelet során védőszemüveget viseljünk. Ne feledkezzünk meg továbbá a védőkesztyűről sem, amely szintén fontos kelléke a szereléseknek.

Generátor szerszámok

Mi egy műhely alapvető kelléke? Egy minőségi generátor szerszám, hiszen egy autót megjavítani sosem egyszerű feladat, még nehezebb, ha csak régi vagy éppen rozsdás eszközök állnak rendelkezésünkre. A gépjármű javításának kizárólag minőségi szerszámokkal lássunk neki. A generátor feladata, hogy az akkumulátor töltse, valamint áramot szolgáltasson a motor működése során minden a járműben található elektromos fogyasztóhoz. Ide tartoznak a lámpák, az ablaktörlő lapátok, a rádió, valamint az ablakemelők. A generátor szerszám készletek között akad 13, valamint 22 részes szett is, így tényleg olyat szerezhetünk be, aminek hasznát tudjuk venni.

Fékszerelő szerszámok

Fékszerelő szerszámokra minden autószerelőnek, valamint kicsit is hozzáértő autótulajdonosnak szüksége van. Ide tartoznak azok az eszközök, amelyek a fék karbantartásáért, javításáért felelnek, mint például a fékmunkahenger szerelő készlet, valamint a fékmunkahenger prés, vagy éppen a fékdob lehúzók. Az időszakos ellenőrzés során, amikor bizonyos alkatrészeket cserélni kell, akkor a munkafolyamatot nagyban megkönnyíthetik a speciális szerszámok, amelyek sokszor akkor is jól jönnek, ha csak tisztításra van szükség.