biciklisták

Nyugdíjbiztosítás kötés: Ezek voltak 2023 fő tanulságai

A Magyarországon tapasztalható társadalmi és gazdasági változások következtében egyre kardinálisabb kérdést jelent a nyugdíjbiztosítás kötés, illetve az egyéb, kötött célú megtakarítási formák alkalmazása. Noha a szakemberek már évtizedek óta hangoztatják, hogy a hazánkban érvényben lévő felosztó-kirovó rendszer idővel eléri majd tűrőképessége határát, a gyakorlatban nem történtek érdemi változtatások az állam részéről és a közeljövőben várhatóan ez így is marad.

Ezzel együtt rohamosan csökken az aktív dolgozók aránya, így a növekvő járulékterhek lassacskán megoldhatatlan akadályt jelentenek. Ez egyben azt is jelenti, hogy nem marad más megoldás, mint a nyugdíjkorhatár emelése és az ellátás reálértékének folyamatos csökkentése. Ahhoz, hogy az ebből fakadó problémáknak elejét vegyük, elengedhetetlen valamilyen öngondoskodási formát választanunk. A nyugdíjbiztosítás kötés 2023 egyik legoptimálisabb megoldásának tekinthető, méghozzá több okból kifolyólag is.

Ez a konstrukció több előnnyel is rendelkezik

Időskori anyagi biztonságunk vonatkozásában az egyik legnagyobb kihívást a tervezhetőség jelenti. Ugyanakkor, ha folyamatosan ott a kockázata a korhatár emelésének, úgy nagyon nehéz kizárólag az állami ellátásra támaszkodni, sőt, a másik két állami támogatással rendelkező megtakarítási forma lejárata is az épp aktuális dátumhoz kötött. A nyugdíjbiztosítás kötés segítségével ezt a dilemmát könnyedén kiküszöbölhetjük. Tudniillik ennél a konstrukciónál a kifizetés a szerződéskötéskor érvényben lévő dátumhoz kötött, így ha menet közben emelnék a korhatárt, az ránk már nem lesz hatással. Ennek köszönhetően akár évekkel korábban is hozzájuthatunk pénzünkhöz, ami óriási segítséget jelenthet. Ugyancsak jelentős érv a nyugdíjbiztosítás kötés mellett, hogy nem csupán megtakarításunk gyarapítására alkalmas, de emellett egy kockázatviselési szolgáltatást is tartalmaz. Családfenntartóként ez a védőháló hatalmas terhet vesz le a hátunkról, hiszen ha velünk esetleg történne valami, szeretteink akkor sem maradnak pénzügyi segítség nélkül. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy ez a forma egyike annak a háromnak, amelyre adójóváírás formájában állami támogatást vehetünk igénybe. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a befizetéseink 20 százalékáig (maximum 130 000 Ft-os értékhatárig) lehetünk jogosultak visszatérítésre. Ha pedig azt nézzük, hogy évtizedes távlatokban ez a kamatos kamatokkal együtt mekkora pluszt jelenthet, máris látszik, miért a nyugdíjbiztosítás kötés 2023 egyik legnagyobb slágere.

Amit a nyugdíjbiztosítás kapcsán feltétlenül meg kell vizsgálni

Mint ahogy az a legtöbb eszköz esetében tapasztalható, úgy itt is igaz, hogy kifogástalan eredményt csak bizonyos tényezők teljesülése esetében várhatunk. Ilyen például a futamidő és a rendszeresség kérdése. Ez a konstrukció elsősorban akkor jelent ideális alternatívát, ha legalább 10, de inkább 15-20 évünk hátra van még a nyugdíjig és biztosak vagyunk abban, hogy a korhatár elérése előtt nem kell majd hozzáférnünk az itt található megtakarításunkhoz. Ugyancsak szem előtt kell tartani, hogy a nyugdíjbiztosítás csak bizonyos havi díj mellett éri el kívánt célját és kizárólag akkor, ha ezt rendszeresen teljesítjük is. Ezért aztán kardinális jelentőségű a kellő elköteleződés, de ez szinte minden öngondoskodási forma esetében így van. Mielőtt azonban meghoznánk döntésünket, feltétlenül konzultáljunk egy független pénzügyi szakértővel. Ez már csak azért is kulcsfontosságú lépés, mert jelen pillanatban negyvennél is több nyugdíjbiztosítás érhető el a biztosítók kínálatában és ezek közül kiválasztani a legoptimálisabbat nem épp a legegyszerűbb feladat.