futás

Szabadtéri futás a melegben -7 tipp

A nyári hónapok beköszöntével sok futó vágyakozik az otthon melegéből a szabadtéri környezetbe. A meleg időjárás azonban nem csupán a vidám napfényt és az aktív életmódot hozza magával, hanem jelentős kihívásokat is támaszt azoknak, akik futásra adnák a fejüket. Ahhoz, hogy az edzések a lehető legkellemesebbek és legbiztonságosabbak legyenek, érdemes betartani néhány alapvető tippet és óvintézkedést.

  1. Kerüld a legmelegebb órákat! A legintenzívebb napsugarak általában délelőtt 10 és délután 4 óra között érik el a csúcspontjukat. Ilyenkor a hőmérséklet és a napégés kockázata is magasabb. Inkább válassz korábbi vagy későbbi időpontot a futásra, hogy elkerüld a forróságot.
  2. Viselj megfelelő ruházatot! Olyan könnyű és légáteresztő ruhákat válassz, amelyek segítenek a test hőmérsékletének szabályozásában. Kerüld az sötét színeket, mert azok magukhoz vonzzák a nap sugarait. A szemüveg, sapka és naptej használata is ajánlott a napégés elkerülése érdekében.
  3. Pihenj és hidratálj! Ne feledkezz meg a megfelelő pihenésről és folyadékfogyasztásról. A melegben futás intenzívebb terhelést jelenthet a szervezeted számára, ezért fontos, hogy elegendő időt hagyj a regenerálódásra. Továbbá, fogyassz elegendő mennyiségű vizet és izotóniás italokat, hogy elkerüld a kiszáradást.
  4. Válassz árnyékos útvonalakat! Ha lehetséges, olyan útvonalakat válassz, ahol több árnyék van, így csökkentheted a hőhatást a testedre. Fás, parkos környezetben futni kellemesebb lehet a forró aszfalthoz képest.
  5. Lassíts az intenzitáson! A melegben a szokásos tempó nehezebben tartható, és a kimerülés is gyorsabban bekövetkezhet. Csökkentsd az edzések intenzitását, és inkább több időt tölts futással, ha hosszabb távot szeretnél megtenni.
  6. Figyelj a tested jelzéseire! Ha érzed, hogy túlmelegedtél, szédülsz, vagy szokatlanul erőtlenné válsz, hagyd abba az edzést és keress egy hűvös helyet. Főként a magas vérnyomással küzdők figyeljenek erre. Számukra ajánlott a vérnyomáscsökkentő gyógynövények kivonatainak alkalmazása a kánikula napjaiban is. Erről bővebben a medicalnews.hu oldalon olvashatsz.
  7. Társaságban még jobb! Ha lehetőséged van rá, csatlakozz egy futócsoporthoz vagy edzőtársakhoz. Együtt könnyebben motiváljátok egymást és figyelhettek egymásra a túlzott kimerülés vagy hőguta megelőzése érdekében.

A meleg nyári időszak nem jelentheti azt, hogy le kell mondanunk a futásról. Csak néhány egyszerű óvintézkedést kell tennünk, hogy a melegben is biztonságosan élvezhessük az aktív életmódot. Az edzéseknek mindig legyen prioritása az egészségünk, így élvezhetjük a futás örömét és a nyári napok adta szépségeket is!